Sunday, June 3, 2012

Project bewuster kleding shoppen

Bron afb.: Mediamatic

Artikelen doseren is niet mijn sterkste punt. Zo is het een paar dagen stil op mijn blog en zo zit ik weer in de schrijfmodus en plaats ik gelijk maar twee artikelen op een dag, maar goed.

Ik heb weer eens een plan; minder kleding kopen. Geen volledige no buy, want dat is toch gedoemd te mislukken, maar wel minder en bewuster kopen. Ik wil gewoon niet met zo'n berg kleding eindigen als bovenaan dit artikel, want waar moet je het laten en als je teveel kleding hebt, kun je het toch niet allemaal meer dragen. Ik heb juist mijn kast weer eens uitgeruimd en zo ben ik tot de ontdekking gekomen dat ik nog genoeg leuke kleding heb die soms een beetje in de vergetelheid is geraakt.

De komende drie maanden, juni, juli en augustus wil ik zo min mogelijk kleding erbij kopen. Ik heb voor mezelf besloten dat ik de volgende kledingstukken wel mag kopen:
- sokken en ondergoed (gewoon als ik het nodig heb).
- bikini (ik heb al 3 jaar geen nieuwe gekocht).
- mouwloos blousje.
- nette, witte blouse met lange mouwen.
- katoenen bolero met korte mouwtjes.
- basic hemdjes (voor onder vestjes, transparante shirts etc.).
- leren pumps.

Ik bestel al ruim een half jaar niks meer bij H&M online. Eerst plaatste ik daar maandelijks een bestelling voor ongeveer €100. Nu heb ik niet eens meer de behoefte om in de webshop te kijken. Dit scheelt al een hoop in het overvol raken van mijn kledingkast. Wel krijg ik nog hun catalogi binnen, maar die blader ik alleen door voor inspiratie. Op dit moment heb ik alleen een jurkje/tuniekding van Supertrash in bestelling (maar dat is het eerste wat ik dit jaar online aan kleding gekocht heb):
Afb. van Supertrash. Deze kost slechts €9,99. Niet dat ik zo EK-minded ben (totaal niet) maar zo'n oranje ding dat je op meer manieren kan dragen leek me wel leuk voor de zomer en anders bewaar ik het wel tot Koninginnedag.

Ook wat betreft make-up wil ik me een beetje inhouden, maar daar heb ik geen duidelijk plan voor verder, dus daar zal ik verder maar niks over zeggen.

Ik vraag me wel eens af als ik shoplogs op blogs kijk waar sommige meiden hun kleding nog laten. Sommige lijken zoveel bestellingen bij Forever21 en H&M en consorten te plaatsen, dat ze wekelijks ladingen kleding binnenkrijgen. Ik vind shoplogs heel leuk om te kijken, daar niet van, maar serieus waar laten ze het en wanneer dragen ze het allemaal?

Hoe zit het bij jullie met kleding kopen?

12 comments:

 1. Misschien kan je ook duurdere kleding gaan kopen. Begrijp me niet verkeerd er is niks mis met h&m kleding maar ik persoonlijk merk wel verschil tussen bv. een h&m broek of een g-star broek. Nou is de prijs natuurlijk hoog maar je krijgt er wel kwaliteit voor. Ik ben zelf 13 en spaar liever voor een broek van €130 dan dat ik 5 broeken van de h&m heb.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hier heb je wel een punt! Met schoenen ben ik dit sowieso al van plan. Ik wil toch liever leren schoenen waar ik langer plezier van heb dan al die goedkope, nepleren schoenen "voor erbij". Maar ik wil ook al heel lang een Levi's curve ID broek. Tot nu toen ben ik inderdaad altijd vooral van de H&M, Primark etc. geweest en ging ik meer voor kwantiteit dan kwaliteit (al heeft H&M best goede kledingstukken ertussen zitten), dus misschien mijn instelling over kleding en duurzaamheid ervan ook maar eens veranderen. Thanks!

   Delete
 2. Misschien is dit wel een beter idee dan een no-buy! :) Ga ik ook maar eens proberen. Ik ben namelijk echt drama met kleding kopen, echt zo'n type meisje die je beschrijft, waar houd je het? Hahah zo zit ik dus ook! Dus vaak m'n kledingkast legen en dingen weggooien, is ook zo zonde.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja, al gooi ik alle kleding die ik wegdoe wel in zo'n speciale kledingcontainer (dan wordt het nog hergebruikt). Maar ja, zoveel winkels tegenwoordig hebben veel goedkope kleding, waardoor het ook extra verleidelijk is om te blijven kopen. En dat terwijl ik niet eens veel kastruimte heb...

   Delete
 3. Dat vraag ik me ook wel eens af, waar laat iedereen het. Ben benieuwd of het je gaat lukken minder te kopen. Is het geen goed idee je uit te schrijven van de nieuwsbrief/catalogus van H&M? Heb ik ook gedaan, kom ik niet in de verleiding.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Goed idee! Dit is gewoon iets om te doen en niet om over na te denken :D.

   Delete
 4. Ik heb laatst ook wel veel kleding gekocht, maar bij mij gaat het vaak met vlagen dus nu gaat het dan (gelukkig ook maar) weer rustiger aan. Wel goed om er even goed over na te denken.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Haha, gelukkig dat het bij vlagen gaat bij jou. Ik ga meestal even los als mijn loon gestort is, maar ja, elke maand een volle tas en nog wat losse kledingstukken erbij vult toch ook al behoorlijk snel een kast. En ik heb gewoon nog zoveel om te dragen, dat het echt eens tijd was om er even bij stil te staan ja.

   Delete
 5. Zelf koop ik vrij weinig kleding. Eens in de zoveel tijd koop ik een partij en dan kan ik weer een tijdje vooruit. Veel succes.
  Liefs, xxx

  ReplyDelete
 6. Ik heb ook nog een hoop dingen in mijn kast liggen die zowat ongedragen zijn maar ik los dat anders op. Hier in de buurt is in augustus altijd een huge kleding markt en ik en een vriendin gaan een standplaats huren. Je kan dan natuurlijk maar 5 euro voor een kledingstuk vragen ofzo maar het is beter dan dat het in mijn kast blijft rotten :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Handig zo'n kledingmarkt! Goede oplossing ook.

   Delete