Sunday, May 27, 2012

Discussie: Wat is gepaste kleding voor op kantoor? (en naar school etc.)

Bron afb.: Google afbeeldingen.

Ik werk op een kantoor waar iedereen mag dragen wat die wil. In onze huisregels staat slechts 'Je bent werkzaam op een kantoor en draagt dus gepaste kleding'. Die vrijheid is erg fijn natuurlijk, maar er zit ook een andere kant aan, want best regelmatig zie ik kleding bij collega's voorbij komen waarvan ik me afvraag of ze soms in de war waren die ochtend over waar ze naartoe zouden gaan. Vooral nu het weer warmer wordt, vind ik sommige outfits eerder geschikt voor op het strand, een terrasje of voor naar een feestje dan voor kantoor. Ik ga enkele voorbeelden aan jullie laten zien. Begrijp me niet verkeerd; wat ik nu ga laten zien, is niet om de hele outfit af te kraken, maar om te laten zien dat ik het voor op kantoor niet gepast zou vinden. En natuurlijk hoor ik graag ook jullie mening hierover!

Outfits die ik niet voor op kantoor vind, maar waar ik wel collega's in heb gezien:

Bron afb.: Fashion Fever
Korte strakke rokjes vind ik een no go op kantoor (ja ook met een maillot eronder).

Bron afb.: Herve Leger Sale Center
Een ander model strapless jurk (niet zo bodycon strak) met een bolero zou wel kunnen, maar dit model vind ik te uitdagend.


Bron afb.: The Frisky
Korte shorts, ook met een panty eronder, zou ik niet naar mijn werk dragen.

Bron afb.: Polyvore
De jeans heeft geen uitleg nodig, lijkt mij...

En waar ik voor vrees is de sheer blouse met zichtbare bh eronder. Die outfit wordt nu helemaal gehyped overal en de sheer blouse vind ik ook leuk, maar dan wel met een hemdje eronder.

Bron afb.: Seattle Pi
Dit vind ik best een mooi outfitje voor naar een zomers feestje, maar het laten zien van ondergoed (ook bh-sluitingen bij lage rughalzen bijvoorbeeld of bh-bandjes compleet zichtbaar van voor naar achter) in the office of op straat vind ik gewoon ordinair ogen.

Overigens heb ik heus wel eens iets aan gehad naar kantoor waarvan ik achteraf denk 'had ik beter anders kunnen doen', omdat ik het bij nader inzien ook niet helemaal 'je van het' vond. Natuurlijk hoeft niet elke vrouw werkzaam op een kantoor zich te kleden als op de bovenste foto (zo loop ik er ook niet bij hoor) of in lange, allesbedekkende gewaden, maar ik vind dat je je vooral moet kleden naar de gelegenheid en wat daarbij gepast is. Ik vind dat je op je werk professionaliteit moet uitstralen voor jezelf en naar je collega's toe en dan mag je best een beetje rekening houden met je kledingkeuze.

Ik kan zo een opsomming geven van niet gepaste kleding/uiterlijkheden op kantoor:
- laag decolleté;
- bilspleet boven broek aan de achterkant;
- zichtbaar ondergoed (van teveel bh-band tot banden van boxershorts boven de broekrand uit etc.);
- badslippers;
- mannen in korte broeken (driekwart kan nog);
- te korte en/of strakke rokjes;
- te korte en/of strakke en/of blote jurkjes;
- topjes met spaghettibandjes;
- strapless tops en jurkjes (zonder bolero/vestje erover);
- korte shorts/hot pants bij vrouwen;
- mannen in een hemd;
- gescheurde jeans.

Ik vroeg me twee lentes geleden toen we een hittegolf hadden af of ik dit kon dragen naar mijn werk (zie artikel):
Het was toen een week lang warmer dan 30 graden. Uiteindelijk heb ik dit nooit naar m'n werk gedragen en als ik het nu zie, zou ik toch minstens voor een andere top hebben gekozen en mogelijk een panty eronder ( en ja, het zijn shorts, maar wel een wat langer, netter modelletje dan de jeans shorts die ik eerder liet zien).

Je bent op kantoor om je werk te doen en natuurlijk kun je er stylish verantwoord uitzien zonder dat het uitdagend of aanstootgevend is (want dan is het niet meer gepast wat mij betreft). Daarnaast werken we op ons kantoor met mensen van allerlei afkomsten, met verschillende religies en culturen en een beetje respect naar elkaar (en jezelf!) tonen door gepaste kleding te dragen, kan dan nooit kwaad lijkt mij.

Wat vind jij? Ook als je bijvoorbeeld in de zorg werkt of weer heel ergens anders, ben ik benieuwd wat je daar gepast vindt om te dragen. En mocht je studeren/naar school gaan, wat vind je daarvoor wel en niet gepast om te dragen? Ik ben benieuwd naar jullie reacties!

5 comments:

 1. Ik snap het helemaal, ben zelf ook secretaresse dus moet ook echt opletten met dit weer. Ik durf zelf wel zo'n strak bodycon rokje aan maar hij mag dan niet te kort zijn en zeker geen uitdagende blouse er bij aan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja, ik heb ook wel langere bodycon rokken (zie hier: http://beautybloglaura.blogspot.com/2011/08/h-bestelling-binnen-nieuwe-pumps.html) en die vind ik ook wel kunnen. Gelukkig is er genoeg leuke, zomerse kleding die heel goed kan!

   Delete
 2. sorry hoor, maar ik vind sommige dingen zoals een hempje met spaghetti bandjes echt wel kunnen. Het is 25 graden, anders stik je toch?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Buiten mijn werk draag ik die kleding ook wel, maar op kantoor met een beetje airco is het geen 25 graden en ik vind te blote kleding gewoon not done in een professionele omgeving. Dan zou ik op kantoor eerder voor een mouwloze top kiezen, maar dan dus niet met van die dunne bandjes.

   Delete
 3. Mooie blog met goeie tips. Mooie aanvulling hierop met voorbeelden van kleding voor dames op kantoor is mijn blog www.farmingonmanolos.com

  ReplyDelete